Föreningen startade 1982 i Hammrkullen med namnet Club Deportivo Libertad. Gruppen startade genom initiativ av en grupp bolivianer. Namnet Libertad valdes pågrund av den dåvarande diktaturen i Bolivia. Majoriteten av arrangörerna i föreningen var då politiska flyktingar och därför var namnet Libertad, som betyder frihet på spanska passande och symboliskt. Initiativet till gruppen var väldigt uppskattat bland bolivianer. Det möjliggjorde inte bara integration mellan bolivianer och svenskar, men och mer viktigt, samhället.

 

Bland de första aktiviteterna som föreningen arrangerade var ett fotbollslag som hade som ambition att spela i ligan. Till en början finansierades föreningens fotbollsaktivitet helt med egna medel. Club Libertad var den första bolivianska föreningen att delta i fotbollsligan. De nådde stora framgångar i olika divisioner och vann popularitet bland många människor med olika nationaliteter och bakgrunder. Solidaritet med Bolivia var en annan aktivitet som var väldigt viktigt och är fortfarande centralt idag.

 

Föreningen såg senare behovet att skapa en ny del i klubben. Detta ledde till att man startade kulturdelen. Detta öppnade upp föreningen för en helt ny del utav medlemmar, mestadels kvinnor och barn. Kulturdelen skapades för att uppskatta och sprida den bolivianska kulturens värderingar genom dans och olika möten.

 

Efter ytterligare några år, så skapade föreningen även en basketdel, som idag har en lång historia med det svenska basketboll förbundet.

 

Föreningen organiserade tillsammans med en boliviansk grupp från Stockholm en vänskapsmatch i fotboll. Detta kom att bli den första s.k. ”Encuentro Boliviano”. Detta är numera ett evenemang som arrangeras årligen av olika bolivianska föreningar runt om i Sverige. Under en vecka så träffas olika bolivianska grupper för att tävla i fotboll, volleyboll och basket. Under denna veckan så framförs också musik- och dansuppträdanden. 

 

Idag så är kulturdelen föreningens största del. Här så tränar medlemmarna olika bolivianska danser för att kunna delta i olika uppträdanden, karnevaler och tävlingar.

Sedan 2014 heter föreningen Club Deportivo Cultural Libertad (CDC Libertad) för att inkludera föreningens största del, kulturen.


vad vi vill uppnå

  • I enlighet med föreningens syfte, som är att på alla nivåer bedriva idrott, kultur och solidaritet.
  • Föreningen skall arbeta för att bredda kulturutbudet och främja kontakt mellan människor ur olika samhällsgrupper, den ska också stimulera och bidra positivt i det svenska samhället.
  • Vi jobbar ideellt och välkomnar alla som är beredda att följa våra stadgar oberoende av kön, politisk åsikt, religion, ålder, nationalitet eller sexuell läggning.
  • För att fortfarande behålla och följa föreningens grundstadgar kommer vi göra satsningar för att utöka föreningens fotbollsdel. Denna del kommer rikta sig främst mot ungdomar och barn bosatta i området, men även andra delar av vår stad.
  • Föreningens dansdel kommer under året 2015 fortsätta med sitt deltagande i div. karnevaler och tävlingar.